September 2016Den 17 september är det vernissage för utställningen Nu ska vi berätta, en utställning som jag har producerat och sammanställt. Åtta konstnärer som alla arbetar med berättande på olika vis kommer ställa ut tillsammans på Falsterbo Konsthall,
17 september till 20 november 2016.

Augusti 2016Sigrid och Affe räddar djuren av Moa Eriksson Sandberg kommer ut på Rabén & Sjögren i augusti 2016. Jag har tecknat bilderna i boken som är den första i en serie om Sigrid och Affe. Sigrid är nio år och bor i den lilla byn Grönbetet. Hon tycker att djur och hemliga klubbar är det bästa som finns. Det tycker hennes bästis Affe också. Därför bildar de den hemliga klubben DAR Djurens Arbetsrätt. Exakt vad klubben ska jobba för vet de först inte riktigt. Men att kämpa för djuren i Grönbetet visar sig vara lättare sagt än gjort. Korna är smutsiga och har alldeles för lite klöver i hagen.

November 2015


Foto: Ladislav Kosa

Arbetar med ett verk till konstprenumerationen
BILAGA - limited editions

Augusti 2015I juni startade jag en blogg där jag presenterar mitt sommarprojekt. Emma och Charlotta mottog dagens bok den 1 juli. Läs närmare på bloggen vad projektet handlar om. evabjorkstrand.tumblr.com

Februari 2015

Varning för känsliga människor, Ystads Konstmuseum


Bild (beskuren) och textning: Johanna Ekström.

7 februari – 3 maj

3:e och 2:a vån

Känsliga människor, vilka är det, och varför behövs varningen?
I utställningen ”Varning för känsliga människor” gestaltar ett tjugotal konstnärer olika kriser, avgörande förlopp i livet som utlöser starka reaktioner och känslor. De visar det känsliga, ömtåliga i att vara människa – vilket kan påverka oss och beröra.
För konstnären och utställningens curator Ola Åstrand är konsten en självklar plats att föra samtal om och gestalta livskriser. I utställningen vill han ge utrymme för känslor och erfarenheter. Känslor som kan vara svårhanterliga i en värld med ökad ensamhet och utanförskap. Även om utställningens tema är livskris finns en lust och livsglädje i kreativiteten där konsten kan fungera som en helande kraft.
Till varje konstverk har konstnären och psykologen Joanna Ehterton skrivit psykologiska ingångar. Texterna reflekterar kring skeenden som verken berör och hur de kan komma att påverka livet.

Deltagande konstnärer:
Annika Liljedahl, Marja-Leena Sillanpää, Mandana Moghaddam, Bella Tinghammar, Roj Friberg, Richard Vogel, Eva Björkstrand, Beth B, Niklas Eneblom, Leif Holmstrand, Börje Almquist, Lenke Rothman, Johanna Ekström, Karin Broos, Leif Claesson, Ola Åstrand, Kerstin Danielsson, Roland Persson, Lena Mattsson, Ester Henning, Kennet Klemets, Dana Sederowsky, Elisabeth Moritz, Camilla Ander och Bo Melin.
Till utställningen finns en katalog som utvecklar utställningens tema med texter av Ola Åstrand, Thomas Millroth och Joanna Etherton.

Tidigare visad på Varbergs Konsthall.

Om utställningen har bland annat skrivits i Kristianstadsbladet och Sydsvenskan.

November 2014
Guldpris till Rymma hem i Svenska Tecknares tävling Kolla! 2014. Rymma hem fick priset i kategorin för serier och serieromaner och juryns motivering löd: För att den utvecklar serieromanen som genre, lyckas vara både elegant, poetisk och skrämmande, och inte väjer för det svartaste svarta.
Här syns boken stiligt läst och visad av min vän Heléne.

Oktober 2014
Varning för känsliga människor har vernissage på Varbergs Konsthall den 11 oktober. I början av 2015 vandrar utställningen vidare till Ystads Konstmuseum. Jag medverkar med gouachemålningar och serigrafi.

Performance av Kennet Klemets och Isak Eld.

Maj 2014
I samband med att min uppväxtstad funnits i 400 år publicerar Kristianstadsbladet en svit texter och bilder av författare med bakgrund just där. Jag minns mina ungdomsår i den här bilden.

En intervju i Sydsvenskan.


April 2014

Jag är stolt över att medverka i Teater Foratts uppsättning av Natten börjar nu. Pjäsen är skriven av Åsa Lindholm och regisserad av Niclas Sandström med Richard Sseruwagi och Jonas Hellman-Driessen i rollerna. Producent Heléne Westberg. Pjäsen hade urpremiär på Teaterhuset Bastionen i Malmö den 2 april. För mer information och biljetter, se Teater Foratts hemsida.


Mars 2014
En intervju i Kristianstadsbladet.

December 2013
Min serieroman Rymma hem har utsetts till en av årets bästa serieutgivningar av Svenska Dagbladet. Det är ytterst en bok om att vara i förändring och om hopp. Huvudpersonen Moses lämnar sitt gäng Dödslängtan bakom sig och vi får följa honom under hans första dygn i frihet. Den är tecknad med hjärta och smärta under två år i Malmö. Man kan beställa boken här eller här eller hitta den i bokhandeln.

Här följer några rutor...
Intervju i Artlover nr. 18


Oktober 2013
Läs en intervju med mig i ETC 4 oktober.


Konstpriset The Art Break tilldelas mig under högtidliga former på Liljevalchs den
  3 oktober. Priset delas ut av JCDecaux och juryn består av Charlotte Gyllenhammar, Mårten Castenfors, Marina Schiptjenko och Pontus Bonnier. I min prisutställning på Liljevalchs visar jag tuschmålningar och screentryck 3-6 oktober. Under 2014 kommer en av mina teckningar då och då dyka upp i affischform på JCDecaux´s affischtavlor runt om i Sverige. Läs en intervju med mig om priset i Skånska Dagbladet.Foto: Karina Ljungdahl


Foto: Karina Ljungdahl


Foto: Karina Ljungdahl


Foto: Karina LjungdahlAugusti 2013
Rymma hem, min första grafiska roman ges ut av Kolik förlag. Välkomna på releasekalasGalleri Krets i Malmö 31 augusti och till Koliks fest under bokmässan på Hagabion i Göteborg 28 september. Information om festerna och annat finns på Koliks blogg. Läs en kort intervju med mig i Sydsvenskan inför boksläppet.

På Krets gjorde jag en fönsterinstallation med element hämtade från boken. Och så lyckades jag plåta några bilder på festen.Fyra sidor ur bokens början...


Om Rymma hem
Moses står inte ut längre. Efter en lång tid i ett hårt gäng så blir måttet rågat för hunden Moses, en kväll på baren rinner det svarta vattnet i bägaren som är hans tillvaro över och fyller hans värld med mörker. Utan riktning eller mål förvirrar han sig ut i natten, ut i naturen. På sin väg mot lugn och sinnesro möter Moses medmänniskor och motmänniskor. De som vet hur det känns att inte minnas när man hade fäste i något, fotfäste eller bara någon att säga hej till. Och de som inte ser något annat än en håglös, sliten och blöt hundkrake. Men i naturen hittar Moses en plats, ett rum att släppa ut sina trängda tankar. Där kan han göra sig fri från demoner, en plats att vara.
Historien om Moses är en historia om att vara vilsen och ute på hal is. Om att skrika utan att få fram ett ljud. Om ångest och panikattacker. Om att rymma från allt och ta sig till ett hem man aldrig sett.

Det är en stark historia och det finns en befrielse i svärtan som inte skräder orden. Här släpps allt ut med tjocka svarta ytor men mörkret är mjukt och tryggt.

Förord av Martina Lowden.

April 2013


Borås Konstmuseum visas utställningen I WANT TO HOLD YOUR HAND, 20 april-
29 september 2013. Utställningen är curerad av Ola Åstrand och vill manifestera den starka kopplingen mellan konst och musik. Jag visar serien Eva Björkstrand möter
Anna von Hausswolff
.

Januari 2013
Konstnärernas kollektiva grafikverkstad i Malmö presenterar medlemmar på sin hemsida. Där visar jag några av mina nya teckningar.
 Äldre nyheter

evabjorkstrand.com